Szennyvízátemelés

A rendszer legfontosabb eleme a szivattyú, ill. az előregyártott, automatikus működésű szennyvízátemelő. Az előregyártott beltéri átemelő egységek kiválóan alkalmasak éttermek, fittness és sportcentrumok, üzletek szennyvizeinek átemelésére. A kültéri szennyvízátemelőket közcsatorna szintje alatt fekvő, ill. nyomott szennyvízhálózatra dolgozó ingatlanokon keletkező szennyezett- és szennyvizek átemelésére használjuk. Köszönhetően egyszerű beépítésüknek, könnyű kezelhetőségüknek, a tartályalak és méret egyedi kialakíthatóságának, a beépíthető szivattyúk széles választékának és a beltéri elhelyezésnél elengedhetetlen szagmentesen záródó fedélnek, valamint az alacsony zajszintű működésnek. Az alapfelszereltséghez tartozó visszacsapó- és golyós elzáró szerelvények megakadályozzák a közcsatornából történő visszaduzzadást, valamint elősegítik az átemelő egyszerű karbantartását, tisztítását és javítását. Az egyedi kialakítási lehetőség miatt a befolyó és nyomócsonk elhelyezése nagy szabadságot és könnyebbséget nyújt a beépítésnél.

Igen fontos tényező a szennyvízátemelő berendezéseknél az ideális szívótér kialakítás. Ennek lényege, hogy a szivattyú viszonylag kis területről szív, az akna fenekén pedig a szívótér felé folyik össze a szennyvíz. Ilyen belső kialakítással elkerülhető, hogy az akna sarkaiban lerakódás történjen, ill. a lerakódott anyag összecementálódjon. A lerakódott anyagból időnként leváló kisebb-nagyobb szemcsék dugulást okozhatnak, károsíthatják a szivattyút.

Az előregyártott műanyag szennyvízátemelő aknák ideális szívótér kialakítással készülnek.
Megkülönböztetünk örvénykerekes (vortex járókerekes) vagy aprítófejes szennyvízszivattyúkat. Az örvénykerekes szennyvízszivattyúk nem aprítják a darabos részeket, hanem a járókerék mozgási energiát ad át a (darabos és szálas) szennyvíznek – a szivattyúházban -, és centrifugálisan oldalirányba továbbítja, amely a nyomócsonkon keresztül távozik a szivattyúból. Az ilyen készülékek adott szemcseméretig (30-60 mm) szabadátömlő keresztmetszettel rendelkeznek. Járókerék és szivattyúház kialakításuk teszi lehetővé a szennyvízben található darabos és szálas anyagok zavartalan szállítását. Az aprítófejes szennyvízszivattyúk apró darabokra aprítják a darabos részeket, majd úgy továbbítják. Szennyvízszivattyúk között viszonylag nagy emelőmagassággal rendelkeznek. Alkalmazásuk koptató közeget tartalmazó szennyvízre TILOS !
A szennyvízszivattyúk csak a normál használatból származó anyagokat képesek üzembiztosan szállítani. Az egyéb –oda nem illő- anyagok, tárgyak a szivattyúk élettartamát lerövidíthetik, alkatrészeiket károsíthatják.

A szennyvízszivattyúk szintvezérléséről úszókapcsoló gondoskodik. Általában a szivattyúkra gyárilag rá van építve, de előfordulhat, hogy vezérlő egységen – amely egyben motorvédelem is – keresztül történik az eredetileg úszókapcsoló nélküli szennyvízszivattyú vezérlése.
A gyártók termékpalettáján találhatók 1 vagy 3 fázisú készülékek. Lakossági szinten az 1 fázisú, úszókapcsolós szivattyúk terjedtek el.

A szennyvízszivattyúkat, előregyártott szennyvízátemelőket érdemes időközönként (kb. félévente) karbantartani. Ez az időszakos karbantartás a következőkből áll: szivattyúakna, átemelőakna kitakarítása, szivattyú letisztítása, átvizsgálása, vízmentes gumikábel zsírtalanítása, úszókapcsoló zsírtalanítása, beállítása. A rendszeres karbantartással meghosszabbítható a szivattyúk élettartama, ill. elkerülhető a meghibásodás esetén igen költséges kárelhárítás.

Címünk:

BEMUTATÓTEREM

1039 Budapest,
Batthyány u. 35/A.

Telefonszámaink:

Ügyfélszolgálat: +36 70 328 5493
Bemutatóterem: +36 70 328 6774
Szaktanácsadás: +36 20 931 5330

Email címeink:

ugyfelszolgalat@cezarsystem.hu
bemutatoterem@cezarsystem.hu
info@cezarsystem.hu